cady
Nöje > livsstil
Pixabay
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
29 Dec 2018

Hur du handlar med aktier och tjänar pengar

En undersökning av Swedbank, Sifo och Unga Aktiesparare visar att 65 % av personer mellan 18-25 år inte är medvetna om en grundläggande investeringsprincip, den så kallade ränta-på-ränta effekten. Vad är aktier egentligen, hur fungerar de och hur kan du tjäna pengar?

Vad är aktier?

En aktie är en del av ett företag. När du köper aktier blir du således delägare i det företaget. Ofta väljer bolag att ge ut aktier för att kunna finansiera sig själva. När du ska köpa aktier är det en fördel om du vet vad du köper aktier i, vad företaget sysslar med och att du tror på företaget.

Hur tjänar du pengar på aktier?

Aktiekunskap tar upp dessa exempel nedanför på hur du kan tjäna pengar på dina aktier .

Du som aktieägare kan tjäna pengar när aktierna ger utdelning, det vill säga om företaget delar ut en vinstdel till sina aktieägare. Det är det första exemplet påhur du tjänar pengar på aktier som sajten Aktiekunskap tar upp. Du kan också välja att behålla eller återinvestera pengarna. Eller om kursen stiger, kan du sälja aktierna för mer pengar än du köpte dem för. Om företaget blir uppköpt kan du välja att sälja dina aktier eller om du tvingas till det (tvångsinlösen).

Hur fungerar aktier och vilken typ av aktie ska du välja?

Aktier är ett bevis på att du äger en del av ett företag. Såförklarar Avanza hur aktier fungerar. När du väl har köpt en aktie blir du registrerad som ägare i aktieboken. Euroclear Sweden AB, din mäklare eller bank sköter registreringen.

Det finns både A-, B- och C-aktier. Skillnaden mellan A- och B-aktier är just rösträtten i bolaget. En B-aktie ger 110- dels röst, medan en A-aktie är 1 röst. C- aktier motsvarar å andra enbart 11000-dels i jämförelse med A-aktien. Således vill huvudägarna ha flest A-aktier för att ha så mycket inflytande som möjligt. Det vanligaste är att människor köper den aktie som är billigast och har mest omsättning.

Vilka företag ska du köpa aktier i?

Idag finns det en uppsjö av bolag att investera i, så vilka ska du välja? Om du är nybörjare kan det bästa alternativet vara att köpa aktier i de stora företagen, just för att de står på en lite mer stadig grund och påverkas inte lika starkt av den globala marknaden. Framförallt är det en fördel om du har viss kännedom om företaget du ska köpa aktier i, att du tror på bolagets framgång och kan följa utvecklingen.

Hur sprider du risken i ditt sparande?

Du ska sprida risken, det vill säga köpa aktier i flera bolag. Om ett stort företag går i konkurs helt plötsligt, och du enbart har aktier i det företaget, förlorar du mycket, om inte hela investeringen. Du minimerar alltså risken, genom att sprida den. Det är också förmånligt för din avkastning om du sprider risken över flera marknader och köper aktier som även fokuserar på andra länder och branscher.

Vad är ränta-på-ränta effekten?

När du får avkastning på dina insatta pengar, har du i slutet av året mer pengar på kontot än innan.Ränta-på-ränta effekten innebär att nästkommande år, då du får avkastning på kapitalet som du först satte in, får du också det på avkastningen som placeringen utvecklat. På så vis kan små och regelbundna insättningar leda till stora pengar i längden. Därför är det viktigt att du inte säljer aktierna så fort kursen går ner, då pengarna växer under tid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla