cady
Nöje > intervjuer

”Jag insåg att det inte fanns någon annan väg än upp”

Foto: Simon Hellman

Vi är väldigt glada att få presentera dagens intervju med fantastiska Thomas Sekelius. En intervju där vi pratar om allt ifrån hans skoltid till jobbiga perioder i livet med bland annat utanförskap och ätstörningar. En intervju vi hoppar ni uppskattar lika mycket som vi gör!

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 8 minuter
14 Mar 2018

Han är snygg, cool och självsäker, har sin egen stil och går sin egen väg. Men jag har nog aldrig varit så orolig över mitt smink som jag är just idag. Trots att jag har sminkat i flera år och är tjej, så har han mycket större kunskap om skuggor, contouring, bryn och fransar.

Han är flawless som många av er säkert redan vet. Han är killen med stil som struntar i vad andra tycker och tänker om honom. Kanske är det därför vi gillar honom så mycket – Thomas Sekelius.

Thomas Sekelius är den 20-årige influencern från Växjö som inspirerar många dagligen på nätet. Han bor sedan en tid i Stockholm och jobbar med sociala medier på heltid. Youtube-kanalen som Thomas skapat har 323 000 prenumeranter och Instagramkontot har cirka 260 000 följare. Thomas har tagit hem priser som årets Youtuber under QX-galan 2017, Årets Stylevideo på Guldtuben 2017, och nu senast Årets Look, på ELLE-galan. Utöver sina sociala medier konton har Thomas släpp två låtar med temat hbtq.

När jag möter Thomas är han lika snygg som vanligt. Med en rosa blomkrans i håret möter han upp med ett leende.
Vi går in till studion där vi ska ta bilder och intervjun genomföras. Jag känner mig extremt lugn i hans sällskap, men ångesten över min sminkning sitter fortfarande kvar. Jag känner mig som en nybörjare i hans sällskap trots att jag la ner lite extra tid i morse.

Först säger jag grattis från Pirajaredaktionen till hans utmärkelse, Årets Look på Elle Galan alldeles nyligen.

_Vinnare av årets look på Elle Galan, grattis!

Hur känns det?

– Det är jättekul, och jag känner mig så hedrad och stolt över mig själv. Att jag vann tycker jag visar på att så länge man kör sin egen stil och bär det man själv tycker är snyggt och känner sig bekväm i, så så syns det och lyser igenom.

Du har en supercool egen stil, varifrån skulle du säga att ditt intresse för mode och smink kommer?

– Jag var med i min första musikal redan när jag var tio år, och där skulle jag nog säga att mitt intresse för smink väcktes till liv. Men det var nog först när jag var 17 år och under en musikal som jag började använda mig av smink i vardagen. 
I samband med musikalen beställde jag hem smink och började öva att lägga makeup själv.
Till en början såg det hemskt ut, men övning ger färdighet, I guess.

Foto: Olle Norgren/United Screens

Foto:Olle Norgren/United Screens

Fem sminkmåsten i din necessär?

– En puderfoundation, ögonbryns dipbrow, highlighter, fransar och ett läppstift. Läppstift är det bästa när man inte orkar sminka sig alls egentligen. På med ett par snygga solglasögon och ett läppstift, så bara ser du ju sminkad ut.

Du är en person som verkar väldigt stark och självsäker och som dessutom vågade publicera en självutlämnande video på din Youtube-kanal;
”Jag var ätstörd, skadade mig själv och ville dö”.

Vad fick dig att publicera den?

– Jag tänkte länge på att jag ville berätta och släppa den videon.  Det tog ungefär ett och ett halvt år innan jag kände att jag faktiskt var redo. Meningen med videon var nog bara att få berätta min historia i hopp om att kanske hjälpa någon annan. Nu i efterhand är jag väldigt glad över att ha lagt ut den, jag fick jättefin respons och känner att just den videon var väldigt viktig att få ut. Jag vet nu att den hjälpt flera än vad jag någonsin kunnat hoppas på.

Vet du varför du började må så dåligt?

– En app faktisk, jag laddade ner en app som räknade ut hur många kalorier jag åt. Visserligen fick jag varningar när jag hamnade under det kaloribehov jag egentligen borde få i mig men jag brydde mig inte då. Till en början ville jag bara ha lite guidning gällande mat och kalorier, men var till slut helt fast, och då var det redan försent. Jag uppmanar ingen, hur säker man än känner sig psykiskt att ladda ner en liknande app. Jag kände mig till en början väldigt stark men blev sedan beroende och hamnade till slut i en ätstörningscirkel.

“Sluta vara en douchebag - och sluta hata.”

Vad fick dig att vilja kämpa och bli frisk?

– Det var nog när jag mådde som sämst. När det var som värst helt enkelt, det var då jag bestämde mig. Jag insåg att det inte fanns någon annan väg än upp, allt var redan för jävligt. Jag ville bara må bättre.
Jag hade sedan tidigare haft kontakt med BUP och jag började lyssna och arbeta med dem istället för mot dem.

Skulle du idag säga att du är frisk, eller kan du fortfarande falla tillbaka?

– Jag hade väldigt djupa samtal med min sångpedagog när jag precis blivit sjuk. Han sade då en sak till mig som sedan dess ekat i mitt huvud - en gång ätstörd, alltid ätstörd.
På något vis så förstår jag vad han menar, för man lär sig på något sätt att leva med sina tankar istället för att de försvinner helt och hållet. Jag känner mig inte ätstörd idag, men tankarna finns kvar. Istället för att de tar över så vet jag att de finns där, men nu kan jag säga ”fuck you” och gå vidare.

Foto: Simon Hellman

Foto:Simon Hellman

Du har sagt att du inte bryr dig om vad folk tycker och tänker, även om du fått utstå hat och många som påpekat din stil och ditt sätt att leva. Trots det har du lyckas skaffa dig en stolthet för det du gör.

Hur har du skaffat dig ett sådant självförtroende?

– Jag tror att den största anledningen är starten med Youtube, precis när jag började att må bättre.
Jag fick en massa fina kommentarer och folk gillade det jag gjorde vilket boostade mitt självförtroende enormt. Så när hatet började komma, kunde jag ta det mycket bättre tack vare allt det positiva jag fått innan. När det kommer till sminket så startade jag ganska lätt, vilket gjorde att hatet inte var så stort. Mitt sminkintresse ökade för varje sminkvideo jag gjorde och jag förstod att hat skulle komma.

Om vi går in på skoltiden och din relation till den, hur var dina skolår?

– Min relation till skolan - gymnasiet tyckte jag om. Jag hade lite skolångest som alla andra men annars ser jag tillbaka på min gymnasietid mest som en rolig tid. Jag gick linjen estet - teater och det passade mig väldigt bra.
Högstadiet var värre. Jag visst inte riktigt vem jag var och jag var väldigt osäker och rädd. I klassen fanns det ett sätt att blir accepterad och de var bara genom att följa gruppen. Så fort det fanns någon att hacka på så gjorde man det. Det var alla mot en och tyvärr var det oftast mig de hackade på.

Vad har du för råd till unga som går i skolan?

– I högstadiet hade jag velat säga till mig själv; varför ska du lägga så mycket tid på människor som inte ger dig något och som bara är elaka?
Strunta i dem och gör din grej istället. Var dig själv och spela inte någon annan för att passa in och bli omtyckt av människor som egentligen inte ger dig något eller alls bryr sig.

“Lägg fokus på dig själv!”

_Förra året, släppte du två singlar, ”Awakening” och ”One more in the crowd”. Två låtar med mycket känslor. Vad har du för relation till dem?_ 

– Båda två handlar på ett eller annat sätt om hbtq-rörelsen. ”Awakening” handlar om att hela hbtq-rörelsen ska blir mer accepterad. Medan ”One more in the crowd” sätter mer fokus på det fina med Pride. Den är en mer glad och dansvänlig låt, lite som Pride festivalen - mycket färg och lycka.

När det kommer till Youtube och sociala medier, vad fick dig att starta?

– Youtube började jag gilla när jag mådde som sämst. Jag kollade mycket på Youtube då för det var de klippen jag helt enkelt orkade titta på. Jag orkade inte ta in någon djup dokumentär utan det jag orkade se på var korta ytliga klipp. Sen kom det till mig bara, jag bestämde mig för att börja och fokusera på smink. När jag sen kom igång, kom de andra sociala medierna bara naturligt.

Var du rädd för vad andra skulle tycka?

– Nä, faktiskt inte. Just på grund av att alla var så stöttande, både min klass och min familj.

Vad är ditt mål med allt arbete du gör?

– Mitt mål har alltid varit att inspirera människor och påverka världen till att bli en bättre plats. Sen om det är en person eller hundra, spelar inte så stor roll. Att kunna hjälpa andra är det jag drivs av och jag har nog egentligen inget mål utan vill bara inspirera, så får vi se var det leder i slutändan.

Till sist; om hela världen lyssnade på dig, vad skulle du då säga?

– Då skulle jag nog säga något om hbtq eller bara ”sluta vara douchebags - och sluta hata”.

Instagram: thomassekelius
Youtube: Thomas Sekelius
Musik: Awakening & One More in the Crowd
Twitter: thomassekelius
Snapchat: thomasflawless

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla