Nöje > livsstil

Vad för effekter finns med att dricka kaffe eller energidryck? - Vi förklarar

Koffeinintag kan både ha positiva och negativa effekter
Av: Bobo Tiger
Lästid: 4 minuter
15 Mar 2017

Personer dricker kaffe av flera olika anledningar. Många av oss svenskar tycker att det är en dryck som både är god och piggar upp, samtidigt som den passar väl att avnjutas socialt. Vi svenskar dricker väldigt mycket kaffe, nämligen cirka 3,4 koppar om dagen. Är all kaffekonsumtion verkligen bra för oss? Flera studier visar på att så länge vi dricker det med viss måtta utsätter vi oss inte för några större negativa effekter. Kaffe innehåller en relativt stor mängd koffein. En kaffekopp på 125 ml innehåller ungefär 100 mg koffein, i jämförelse med en lika stor tekopp som innehåller hälften så mycket koffein.

Positiva effekter av koffein

De positiva effekterna som kan uppnås med koffeinintag brukar framförallt inträffa vid lägre mängder, då blir du ofta pigg och aktiv. När du dricker kaffe känner du vanligtvis av en uppiggande effekt. Bakgrunden till denna effekt är att koffeinet sätter sig på vissa nervceller i hjärnan, som hjälper dig att vara motiverad samt pigg. Andra positiva effekter finns även med kaffekonsumtion. Kaffe stimulerar nämligen det centrala nervsystemet, och det bidrar till en förbättrring av ditt korttidsminne.

Det har även framkommit att sjukdomar som exempelvis Alzheimers och Parkinson kan förhindras genom kaffekonsumtion. Där det mestadels är koffeinet i kaffet som hjälper till att uppnå dessa effekter. Andra sjukdomar som konsumtion av kaffe tycks hjälpa till att motverka är astma, diabetes typ-2, hjärtsjukdomar, hudcancer och leverskador.

I en amerikansk studie har det även framkommit att personer som drack omkring tre koppar kaffe varje dag hade en längre livslängd än andra, vare sig kaffet innehöll koffein eller inte. Vid intag av koffein brukar du få en ökad mental aktivitet, men däremot har inte koffein den effekten att det gör dig smartare. Koffein är vätskedrivande och stimulerar både vår hjärtverksamhet och andning. Ifall du vill få i dig koffein utan att dricka kaffe, te eller energidrycker finns det tabletter och piller som innehåller koffein som du kan köpa på apotek.

Kan saker som förmågan att lösa problem, fokus samt uppmärksamhet påverkas av koffein? Flertalet studiers resultat har tytt på att koffein kan ha en positiv påverkan på just dessa saker. Forskare har vid studier även funnit att koffein kan hjälpa till vid inlärning.

Negativa effekter av koffein

Kaffe anses inte vara, och klassificeras inte, som en beroendeframkallande drog. Däremot kan personer som vanligen dricker kaffe bli lidande av huvudvärk ifall de inte får något kaffe. Det koffein som finns i kaffe skulle kunna hålla dig vaken i ungefär tre dagar, och sömnbrist eller sömnproblem är något som frekventa kaffedrickare kan lida av.

Det farligaste, och mest riskfyllda, med att konsumera kaffe är överdosering av koffein. För att kunna utsätta sig själv för det krävs däremot att du konsumerar uppåt 100 koppar kaffe. Men vid högre intag av koffein kan du drabbas av ångest och känna oro. Ifall du intar större mängder av koffein kan det resultera i illamående och diarré. Vad som är mycket skiljer sig däremot från person till person, där faktorer som ålder och vikt spelar roll för hur mycket du kan konsumera.

Barn och tonåringar bör vara extra försiktiga vid intag av koffein då de vanligtvis väger mindre än vuxna - och jämfört med vuxna reagerar de starkare vid mindre mängder av koffein. Om du regelbundet under en längre tid dricker kaffe, vilket vuxna i allt större mening gör än ungdomar och barn, kan man utveckla en viss tolerans för några av koffeinets effekter. Det är alltså enklare för yngre personer, än äldre, att överdosera koffein vid konsumtion av drycker som innehåller det.

Rekommendationer angående intag av koffein

Mängden koffein som ger effekter en individ upplever som positiva, eller negativa, är väldigt individuellt anpassat. Det rekommenderas av Livsmedelsverket att gravida bör försöka begränsa sin kaffekonsumtion till ungefär tre koppar kaffe varje dag, vilket motsvarar omkring 300 mg koffein.

Vissa energidrycker har börjat säljas i mindre format , där innehållet i dessa är mer koncentrerade. Energidrycker med ett högre koffeininnehåll har även tillkommit. Där de innehåller mer än 320 mg koffein per liter, som energidrycker vanligtvis ligger omkring. Att dricka dessa energidrycker kan vara extra riskabelt då desto högre koncentration av koffein drycken består av desto högre är risken att du drabbas av överdosering av koffein. Livsmedelsverket varnar för att du inte ska konsumera dessa energidrycker med högre koncentration i större grad då det kan ge symtom på koffeinförgiftning av en lindrig till medelsvår grad.

Att dricka energidrycker i syfte att försöka få energi är inte vidare farligt om det sker i måttliga mängder. Däremot anser Livsmedelsverket att energidrycker inte bör drickas i samband med alkohol, i syfte att släcka törsten eller som vätskeersättning. Energidrycker kan som de flesta drycker, konsumeras i rimliga doser utan att det är farligt, vilket också flera studier visar på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla