cady
Studera > studentliv

10 fördelar med att extraknäcka som barnvakt under plugget

.
Av: Babysits
Lästid: 5 minuter
1 Nov 2018

Att jobba extra vid sidan av studierna har flera fördelar, framför allt är det alltid gött att tjäna lite extrapengar. Men att hitta ett jobb, som dessutom går att kombinera med skolschemat, kan vara allt annat än enkelt. Ett arbete som finns tillgängligt nästan överallt, och som även är perfekt att kombinera med studier är barnvakt – och vi ska berätta varför!

Många lockas av tanken på att ha ett extrajobb samtidigt som man pluggar, för att ha råd att leva lite roligare, eller kanske för att lyckas spara ihop till den där resan man drömmer om. Men var hittar man ett? Och hur? I vanliga fall kan det kännas krångligt att få skola och extrajobb att gå ihop på ett bra sätt. Pluggtempot kan ju variera under terminen, en vecka har du all tid i världen, men nästa vecka har du flera inlämningar och prov att plugga till. Därför kan det ibland kännas svårt att  binda sig vid ett fast schema.

Lösningen: ta ett barnvaktsjobb! Var du än bor i landet finns det förmodligen familjer som är i behov av barnpassning – antingen vid enstaka tillfällen eller på regelbunden basis. Vi ska nu ge dig 10 anledningar till varför barnvakt är det perfekta extrajobbet vid sidan av studierna!

extrajobb-barnpassning

1. Bestäm över dina egna arbetstimmar

De flesta familjer som är i behov av barnpassning behöver hjälp på eftermiddagar, kvällar och helger – alltså när du inte går i skolan. Som barnvakt kan du vara flexibel med dina timmar och själv välja de dagar som du vill jobba (så länge du kommer överens med familjen vill säga!). Det finns både familjer som vill ha hjälp vid enstaka tillfällen (då kan du ta uppdrag från flera olika familjer) och familjer som vill ha regelbunden hjälp.

2. Ingen dag är den andra lik

En av de mest fantastiska fördelarna med att jobba som barnvakt är att du kan hitta på så många olika saker på jobbet! Det finns alltid nya lekar, spel, filmer, böcker, parker och aktiviteter att upptäcka och presentera för barnen. Ta tillfället i akt och introducera barnen för sådant som du själv tycker är kul att göra – oavsett om det är att gå till ett roligt museum eller att spela dina favoritspel från när du själv var liten.

3. Få betalt för att chilla

Det är inte ovanligt att barnpassning även innebär att du ska passa barnen när de sover eller att du ska ta dem till olika fritidsaktiviteter och sedan sitta och vänta tills de är klara. Plötsligt har du någon eller några timmar som du oftast kan utnyttja lite som du vill – plugga till nästa prov eller kolla ikapp senaste avsnittet på din Netflix-serie.

4. Få nya perspektiv på livet

Barn har en helt egen syn på livet och genom att lyssna på deras små funderingar och tankar kan du lära dig mycket – och det blir aldrig långtråkigt! Utmana dem genom att spela olika spel tillsammans, rita teckningar och ställ finurliga frågor.

barnpassning-ha-kul

5. Ha roligt på jobbet

Absolut, att vara barnvakt kan innebära både matlagning och läxläsning – men till stor del handlar det om att se till att barnen får en rolig tid. Barn älskar när vuxna släpper loss och faktiskt leker med dem, så var inte rädd för att ge dig in i leken och ha kul själv! Sitter du barnvakt en hel dag kan du ofta få ta med barnen ut på utflykt: besök spännande museer och djurparker, eller fixa en god picknick och dra iväg till närmsta park.

6. Få erfarenhet och utveckla värdefulla färdigheter för framtiden

Som barnvakt behöver man vara duktig på många saker! Stresstålighet, planering, kommunikation, matlagning, konfliktmedling, problemlösning osv. För att inte glömma matlagning, läxhjälp, högläsning och lekledning. Dessa är bara några av de färdigheter du kommer att utveckla som barnvakt och förmodligen ha nytta av i framtiden, även inom andra yrkesfält.

7. Kolla på barnfilmer under arbetstid

Erkänn, det finns inget bättre än att bränna av en riktigt bra barnfilm, antingen en gammal Disney-klassiker eller den nyaste animerade biofilmen. Ställ till med ordentliga filmkvällar med popcorn, biljetter och stolsplaceringar. Passar du tillräckligt stora barn kanske du till och med kan ta dem på riktig bio någon gång!

8. Skaffa trovärdiga referenser för framtida jobb

Att ha jobbat som barnvakt innebär stort ansvarstagande och god planerings- och kommunikationsförmåga och dessutom kommer du antagligen att skapa en nära relation med föräldrarna. Att låta någon passa ens barn är något av de största ansvaren man kan ge till någon, och de kan säkert ställa upp som referenser för framtida arbetsgivare.

9. Träna och var utomhus på jobbet

Barn är aktiva små varelser med massor av energi. Ta med dem ut och få din egna dagliga dos av motion och frisk luft. Beroende på barnens ålder finns det massor av roliga utomhusaktiviteter som ni kan göra. Till exempel hitta på roliga lekar i parken, dra igång en tävling eller match i någon sport, åka iväg på en cykeltur eller ta en skogspromenad.

10. Skaffa dig livslånga relationer

Att jobba som barnvakt, särskilt om det handlar om regelbunden barnpassning hos samma familj, innebär att du blir en stor del av barnens (och föräldrarnas) liv. Det är vanligt att familjens hem blir ett slags andra hem, och har du tur kan du bygga livslånga vänskaper!

Är du sugen på att ta jobb som barnvakt? Skapa ett konto hos Babysits och hitta lediga barnvaktsjobb i ditt område.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla