Studera > studieteknik

8 Tips för bättre studieteknik

Studieteknik
Av: Tina Gardsten
Lästid: 2 minuter
4 Mar 2020

1 Planera in att plugga en stund/repetera innan du ska sova

Under sömnperioden bearbetar och förstärker hjärnan ny information. Genom att plugga några minuter innan sängdags så är chanserna goda att vi kommer ihåg det vi läst när vi vaknar.

2 Planera

För att få fritid utan att ha dåligt samvete så planera in i kalendern när du faktiskt ska göra uppgifter och inte bara när de ska vara klara. Då får du fritid på riktigt.

3 Lär dig delarna först

Att försöka lära sig allting på en gång funkar sällan.

Inlärningsprocessen blir i de flesta fall mer effektiv om vi lär oss delar av helheten först. Innan man tar in ny information och fyller på med nya delar så är det viktigt att man är noggrann och repeterar det senaste man lärt sig.

4 Hitta på ramsor eller nonsensberättelser

Genom att skapa ramsor eller hitta-på-berättelser för sig själv kan kunskapen få fäste väldigt bra.

För att till exempel lära sig vad strängarna på en gitarr heter kan man utgå från att tonerna och strängarna nerifrån är begynnelsebokstaven i följande ramsa: En Hal Groda Dansar Aldrig Ensam.

5 Plugga på olika platser

Att byta miljö tvingar hjärnan att forma nya associationer till det vi studerar. Det stärker minnet för allt nytt vi lär. Det handlar inte bara om att byta miljö i hemmet utan byt även miljö utanför. Ett besök på biblioteket eller fiket?

6 Testa dig själv

Var noggrann med att hela tiden testa dig själv och dina kunskaper. Sådant som är svårare att lära sig kräver fler självtester. Om något är extra svårt som vi under en period testar ofta så ökar sannolikheten att vi kommer ihåg det i framtiden.

7 Anteckningar för hand

Forskning har visat att vi mycket bättre behåller information om vi skriver det för hand än att göra anteckningar på datorn.

8 Belöningar

Belöna dig!

Om man ger sig själv belöning i form av exempelvis några minuter i sociala medier eller något att äta när man läst X antal sidor så blir man extra sporrad.

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin