bic
Studera > studieval

Får unga ett för stort ansvar för tidigt? Ungdomsbarometern väcker frågor

Pixabay
Av: Linnéa Engström
Lästid: 3 minuter
12 Sep 2018

Ungdomsbarometern kom nyligen ut med rapporten Perspektiv på dagens unga. Där framgår det att ungdomen är vana vid att kunna göra egna val. När det handlar om utbildning utgår många från sina intressen och antalet människor som försöker anpassa sig efter arbetsmarknaden har ökat. Efterfrågan på trygghet är mycket större idag än den var på 80-talet.

Ungas åsikter om framtiden

90% instämmer med påståendet ”Jag har stora möjligheter att påverka min egen framtid.” UB, 2017.

84% instämmer med ”Jag har stora möjligheter att påverka mitt liv här och nu.” UB, 2017.

50% instämmer med ”Som ung idag har man alldeles för mycket ansvar för sin egen framtid.” UB, 2014.

I en jämförelse mellan gymnasieungdomar år 1992 och 2017, är det betydligt fler år 2017 som tycker att de har möjlighet att påverka samhället.

Bär ungdomar alldeles för mycket på sina axlar?

Resultaten visar klart och tydligt att ungdomar anser att de har många val och alla medel att påverka sina liv. Att 50% menar att unga har ett för stort ansvar för sitt liv, är ett intressant perspektiv att begrunda och en stor siffra. Är ungdomarna mogna att göra livspåverkande val så tidigt i livet eller kan det vara så att samhället sätter för mycket press på unga idag?

Rädslan för att göra fel val

En del behöver välja högstadieskola redan vid 11–12 år. Själv ställde jag mig i kö till min högstadieskola redan som nioåring, kan tillägga att det var frivilligt. Sedan är det självfallet gymnasievalet vid 14–15 år, ett val som verkligen kommer att påverka framtiden. Det är ett val som sätter stor press på dagens ungdomar, just för att det är så läskigt att välja fel. Kom ihåg att det är ett beslut som inte kommer att göra dig ärrad för livet. Det går att reparera genom att välja vissa kurser som individuellt val, läsa på komvux eller vid ett tekniskt basår. Funderar du på hur ett basår fungerar och dess fördelar, borde du kolla in artikeln allt du behöver veta om tekniskt basår. Är det snart din tur att söka in till gymnasiet? Då borde du läsa artikeln natur eller samhälle så vet du vilket program som är rätt.

Du måste misslyckas för att kunna veta när du har valt rätt

Det känns som att många ungdomar sätter stor press på sig själva att de måste välja rätt från början. En press som säkerligen också byggs på av omgivningen. I deras värld finns det inte plats för misstag. Därför är det förståeligt om unga blir helt förstörda av att ha gjort fel val och ser det som världens största misslyckande. Det är dags att samhället lossar sitt grepp om den unga generationen och ger de utrymme att tänka. De behöver känna att de får lov att misslyckas så att de sedan kan ta rätt beslut i lugn och ro.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla