Sponsrad

Nya möjligheter för teknikstudenter i Växjö

Växjö

Stort intresse för teknik och spel? Då är Växjö den perfekta platsen för dig, staden som 2017 utsågs till Årets kulturkommun. Här har du bland annat Videum Science Park med ungefär 100 företag och där en tredjedel av alla som jobbar sysslar med IT i någon form. Staden erbjuder även 3 800 studentlägenheter och studentrum samt gott om fritidsaktiviteter.

Av: Daniel Granlund
Lästid: 3 minuter
24 Jan 2018

Växjö är en av Sveriges snabbast växande kommuner - en utveckling som inte minst tog fart när stadens högskola omvandlades till ett universitet år 1999. Men trots att kommunens invånarantal snart ser ut kunna spränga 100 000-gränsen ligger mycket av Växjös charm i de korta avstånden och den familjära stämningen. Det gäller inte minst studentlivet i staden - Linnéuniversitetet i Växjö har ett universitetsområde, campus, där allt finns samlats. Förutum att alla undervisningslokaler ligger här, finns även 3 800 studentlägenheter och studentrum på området, samt ett par studentpubar. Förutsättningarna för att lära känna nya människor är med andra ord ideala, men det ska också sägas att utbudet på studentlägenheter de senaste åren har varit knappt, så det är alltid en god idé att ställa sig i bostadskö i så god tid som möjligt.

Bostadsmarknaden trång men bättre än många andra
Den trängda situationen på bostadsmarknaden hänger naturligtvis ihop med det faktum att staden växer, kanske snabbare än vad dess politiker och andra beslutsfattare hade väntat sig. Det märks även i stadens kokande näringsliv, där det nu nedlagda militärregementet I 11 har omvandlats till en företagsstad.

Videum Science Park
En annan viktig plats för nya idéer och entusiastiska entreprenörer är Videum Science Park, som ligger i stadsdelen Teleborg, alldeles i närheten av universitetets campus. Denna företagspark med närmare 100 företag samverkar också med Linnéuniversitetet. Runt en tredjedel av alla som jobbar här sysslar med IT i någon form, bland annat sker det mycket arbete inom virtual reality. Tanken är också att de olika företagarna ska mötas och inspirera varandra - Videum Science Parks devis är: idéer föds där människor möts. Att vara hyresgäst hos dem handlar därför så mycket mer än att få en bra lokal, ett passande kontor, en känd adress, service och tillgång till moderna mötes- och konferenslokaler. Tanken är att umgänget med företagsgrannarna därtill ska vara såväl nöje som nytta.

Spelbolagen blickar mot Växjö för teknikkompetens
Även företag i snabbt växande branscher som de inom spelsektorn söker sig i allt större utsträckning till Växjö, med dess närhet till nybakade teknikstudenter. Ett sådant företag är nätcasinot Leo Vegas, som numera har 25 anställda på sitt 1 500 kvadratmeter stora Växjökontor. Tanken med etableringen är delvis också att det är lättare att expandera där om det skulle behövas i framtiden, än i exempelvis Stockholm, där det dessutom är svårt för anställda att hitta boende. I Växjö däremot, är avstånden korta och livskvaliteten hög.

Många fritidsaktiviteter att välja på
Även när det kommer till fritidsaktiviteter står sig Växjö väl. Staden har många framstående idrottsföreningar, såväl när det kommer till bredd- och motionsidrott som till elitföreningar inom exempelvis fotboll och ishockey. Staden utsågs dessutom till Årets kulturkommun 2017. I motiveringen nämndes bland annat att Växjö har Sveriges första och enda “Det fria ordets hus”, en institution som värnar om det fria ordet i Sverige och i världen. Vidare nämndes Växjö konsthall och stadens bibliotek, som har som uppsatt målet att bli Sveriges bästa bibliotek, och enligt juryn är på god väg att lyckas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla