Studera > csn

Så påverkas CSN av Covid-19

Så påverkas CSN av COVID-19
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 4 minuter
11 Jun 2020

Är din utbildning inställd, framflyttad eller omgjord till deltid? Här svarar vi på dina frågor om hur CSN påverkas av coronaviruset.

Jag har sökte tidigare CSN inför hösten och fått det godkänt, men nu är utbildningen inställd. Hur blir det nu?

Om du sökt och fått godkänt innan utbildningen ställdes in så har du ändå rätt till ditt studiemedel och studiestartsstöd som du fått beslut om. Detta gäller även om skolan inte kan erbjuda utbildningen på distans, eller om utbildningen kommer att ges på distans på deltid.

Detta gäller dock endast dem som sökt CSN innan skolan ställde in utbildningen, eller ändrade den till deltid.

Jag ångrar mig och vill inte längre gå utbildningen jag sökt, men utbildningen har ändå ändrats till distans – kan jag få CSN ändå?

Nej. Om du inte längre ska gå utbildningen så har du inte rätt till CSN lån eller bidrag. Det spelar ingen roll då hur utbildningen ändrats. Du måste alltid meddela CSN direkt när du väljer att inte längre gå en utbildning, oavsett om du gått ett tag eller inte hunnit börja.

Jag har fått ett återkrav, men har inte råd att betala. Finns det något jag kan göra?

Du kan alltid ringa CSN så att ni tillsammans kan hitta en lösning för ditt återkrav. Det går oftast att hitta en lösning som passar er båda.

Vad händer om jag blir sjuk eller behöver vabba?

Precis som vanligt så måste du sjukanmäla detta direkt till CSN, tillsammans med läkarintyg eller liknande intyg från vårdinrättning. Godkänns sjukanmälan får du behålla bidrag och lån, samt att CSN tar hänsyn till detta när de räknar in poäng vid nästa termin. De veckor du är sjuk räknas inte heller som använda om din sjukanmälan godkänts.

Samma gäller vid vård av barn om barnet är sjuk, hemma pga misstanke om smittbärande eller om förskolan/skolan har stängt pga Coronaviruset.

Jag har inte fått ihop tillräckligt med poäng under denna termin då skolan stängde under 2 månader pga COVID-19, är det helt kört för mig inför nästa termin nu?

Nej. CSN kommer att ta hänsyn till den rådande situationen. Se till att spara papper/mail på att utbildningen inte bedrevs som den skulle, och skicka in det tillsammans med din ansökan för nästa termin.

Min utbildning skulle ha börjat 17 augusti 2020, men nu fick jag mail om att den startar 21 september istället. Får jag inga pengar förrän i september då?

Har du sökt CSN och fått beslut innan skolan beslutade detta så kommer du ändå att få lån och bidrag utbetalda från den dagen du skulle ha börjat utbildningen.

Jag har sökt CSN för heltidsstudier, men vill nu gå ner till 50% studier i höst. Hur gör jag nu?

Du måste meddela detta direkt till CSN. Detta kan du göra i Mina Sidor på CSN.se, eller så kan du mejla, ringa eller skicka ett brev till CSN med dina ändringar.

Du har endast rätt till 100% CSN om det är skolan själva som valt att gå ner i studietakt, och du redan har sökt och fått beslut om CSN innan denna ändring meddelades.

Jag studerar utomlands, men vill nu åka hem tidigare än planerat pga COVID-19. Tyvärr betyder detta att jag måste boka om min biljett. Kan CSN hjälpa till med detta?

Du kan söka merkostnadslån från CSN för att betala din nya biljett hem. Du bör även kolla upp om du har studerandeförsäkring via ditt försäkringsbolag som kan täcka kostnaden för biljetten.

Jag är utländsk medborgare och har just nu svenskt studiestöd då min mamma driver företag i Sverige. På grund av Coronaviruset har hon nu blivit arbetslös, hur påverkar detta mitt studiestöd?

Det är viktigt att din mamma direkt anmäler sig hos Arbetsförmedlingen som arbetslös. Detta för att du ska ha rätt till att fortsätta få ditt studiestöd. Det är även viktigt att du anmäler detta till CSN direkt.

Fribelopp

Något annat CSN ändrat är att fribeloppet är borttaget för vårterminen, sommaren och höstterminen 2020 – vilket betyder att din inkomst inte påverkar hur mycket studiemedel du får. Våren 2021 återgår fribeloppet till det vanliga igen.

Källa: CSN.s

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin