Studera > utlandsstudier

Studera utomlands med CSN

Studera utomlands
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
2 Mar 2020

Varje år är det ungefär 30 000 svenska studenter som väljer att studera utomlands med studiemedel från CSN. Och utöver är det är det många på olika utbildningar som inte plockar CSN, t.ex. korta språkkurser så totalt sett studerar mellan 40 000–50 000 svenska studenter utomlands varje år. Vad innebär det egentligen att studera utomlands? Vad kan man läsa? Hur länge kan man vara borta?

Du kan studera utomlands från en vecka till en termin till flera år. Du kan läsa på språkskolor, college, universitet, yrkeshögskolor och high schools över precis hela världen. Alla ämnen som du kan studera i Sverige kan du ju faktiskt också studera utomlands. På utbildningssidan.se kan du hitta massor av utlandsstudier.

Här några olika utbildningar som kan hjälpa dig att hitta en utlandsutbildning som passar just dig:

  • Språkkurser, 1–80 veckor
  • Study Abroad, 1–2 terminer
  • Examina college och universitet, 1–4 år
  • Yrkesutbildningar och diplomkurser, några veckor till ett drygt år
  • High school år utomlands

SPRÅKKURSER, 1–80 VECKOR

Språkkurser utomlands är den mest flexibla formen av utlandsstudier. Du väljer själv när du vill börja och hur länge du vill läsa. Många språkskolor har starter flera gånger i månaden eller till och med varje måndag för dig som har förkunskaper. Du kan läsa från 1 vecka och uppåt. I europeiska språk räcker det ofta långt med en kurs på t.ex. 20 veckor även om du är nybörjare. Läser du ett språk som japanska kan du dock studera upp till 80 veckor. Du kan ta en kortare språkresa på sommarlovet eller en längre språkresa efter gymnasiet.

Språkkurser utomlands ges för alla åldrar och förkunskapsnivåer. Det finns inget effektivare sätt att lära sig ett språk än att studera det i landet där det talas. Läs mer om språkkurser och språkskolor utomlands.

utbildningssidan.se kan du hitta olika språkresor som passar dig.

STUDY ABROAD, 1–2 TERMINER

Att läsa en eller två Study Abroad-terminer på ett utländskt universitet eller college är det populäraste sättet att studera utomlands på för svenska studenter. Du kan antingen åka på en utbytestermin via ett svenskt universitet eller ordna en Study Abroad-termin på egen hand.

Du läser fristående kurser och får chansen att prova på universitetslivet utomlands utan att det behöver kosta så mycket.

EXAMINA FRÅN COLLEGE OCH UNIVERSITET

På college och universitet utomlands kan du läsa nästan vilka ämnen som helst.

Vill du studera utomlands en längre tid så kan du ta en universitetsexamen på 1–4 år. Det vanligaste är att man läser något av följande:

ASSOCIATE DEGREE PÅ COMMUNITY COLLEGE, 2 ÅR

På amerikanska Community College kan du ta en Associate Degree. Det är en ”halv kandidatexamen” som saknar motsvarighet i Sverige.

Om du har en Associate Degree kan du transfera till ett amerikanskt universitet och ta en Bachelor (kandidatexamen) på 2 år. Fördelen med Community College är att det är billigare (du kan klara dig på CSN) och lättare att komma in (du behöver inte alltid ha avslutat gymnasiet). Nackdelen är att de har lägre status, men det spelar ingen roll om du sedan transfererar till ett universitet och tar en Bachelor där.

BACHELOR’S DEGREE 3–4 ÅR

En kandidatexamen kan du ta på alla universitet. Det är den vanligaste universitetsexamen. I Europa omfattar en kandidatexamen 3 års studier, 180 ECTS-poäng. I en del länder utanför Europa, t.ex. USA, omfattar en kandidatexamen fyra års studier. Svenska studenter har dock ibland möjlighet att tillgodoräkna credits från gymnasiet och hoppa över det första året på en del skolor i USA och kan på så sätt spara en hel del tid och pengar. Det är t.ex. möjligt på Webster University.

Hitta skolor som ger Bachelor Degrees (kandidatexamen) utomlands. I dyra länder som USA eller Australien kommer du att behöva egna pengar för att ta en Bachelor då CSNs kursavgiftslån inte räcker till hela kursavgiften när du läser på universiteten. Läs mer om att ta en Bachelor i USA.

MASTER’S DEGREE 1–2 ÅR

Master är en universitetsexamen för dig som redan har en Bachelor.

En master utomlands är ett bra sätt att vässa ditt CV. Det är de perfekta utlandsstudierna. Här får du en fullständig utbildning som verkligen får dig att sticka ut på 1–2 år.

Det är lättare att få stipendier på Masternivå och då utbildningarna är relativt korta så behöver man inte lika mycket egna pengar för att toppa upp CSNs kursavgiftslån i länder som USA och Australien.

PHD – FILOSOFIE DOKTOR 3–6 ÅR

Om du redan har en masterexamen kan du doktorera utomlands. Det är ofta gratis i utbyte med att du jobbar som lärare och/eller researchassistent på din skola parallellt med studierna och din avhandling. Ibland kan du även få lön eller ditt boende betalt. Det är också lättare att få stipendier när man studerar på hög nivå.

YRKESUTBILDNINGAR OCH DIPLOMKURSER 4 VECKOR TILL 1,5 ÅR

Du kan också läsa praktiska yrkesutbildningar utomlands. Det kan röra sig om korta crash courses som t.ex. Ironhacks 9 veckors bootcamps inom webbutveckling och UX/UI Design i Paris, Barcelona och Miami. I Australien är det vanligt med praktiska diplomutbildningar på ca 1 år som du t.ex. kan läsa på IH Business College i Sydney och Darwin. Ibland kan du tillgodoräkna credits från dessa utbildningar på universitet i samma land.

HIGH SCHOOL 1 ÅR

Vill du studera utomlands en längre tid innan du gått ut gymnasiet så är ett High School-år det främsta alternativet. Du studerar på High School i USA eller ett annat engelsktalande land och bor hos en värdfamilj samtidigt som du studerar på High School och får prova på att leva som en amerikan i ett år. Det kan vara en fantastisk upplevelse. Du får dock inte tillgodoräkna High School-år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Det enda undantaget är om du läser på ett svenskt gymnasium utomlands, eller möjligtvis om hela din familj flyttar utomlands under ett par år.

Om du vill studera i USA utan att ha avslutat gymnasiet så är Seattle Central Colleges High School Completion plus-program ett annat bra alternativ. Där kan du på två år ta både en Associate Degree (se ovan) och en amerikansk high school examen och på ytterligare två år kan du ta en Bachelor från ett amerikanskt universitet.

Kolla in våra utlandsstudier på utbildningssidan.se

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla