bic
Studera > studentliv

Så träffar du nya vänner som student i en ny stad

Vare sig du har flyttat till en ny stad för att studera eller om du är kvar hemma, kommer du icke desto mindre komma till en ny klass med nya kurskamrater. De allra flesta sitter i dina kläder, då alla har valt just denna inriktning att fokusera närmare på.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
2 Jan 2020
Träffa nya vänner som student i ny stad

Det kan vara svårt att som ensam och ny lära känna människorna som sitter bredvid dig. Kanske tänker du; “varför ska jag starta en relation till någon som jag aldrig annars skulle umgås med”? Ett svar på det kan ju vara att tänka sig att ni har ett gemensamt intresse, därför sitter ni i samma bänkrad. Redan där har du ett skäl till att söka kontakt.

Kanske tänker du att du redan har vänner så varför ska du behöva fler? Jag är här för att plugga? Det är vanligare än man tror att människor tänker de orden bara för att slippa sträcka ut handen till någon och fråga om vi ska gå på lunchen ihop eller var han eller hon är ifrån. På mitt program vid Södertörn sade en tjej bokstavligen orden “jag är inte här för att söka kompisar” till mig. Hon hade redan sitt lilla tjejgäng så det var bara att dra sig undan.

Vidga vyerna med nya bekantskaper

Men alla fungerar givetvis inte så. Både i gymnasiet och på universitetet fann jag någon redan första dagen som jag kom bra överens med; dessa höll jag i kontakten med ett tag men märkte sedan, när vi kommit in i klassen mer, att det fanns andra. Mitt tips är alltså att tänka att alla är i din situation. Alla är i stort sett nya och är mer eller mindre sociala. Haffa någon du kan umgås med de första dagarna och vidga sedan vyerna tillsammans. Är man med någon är det lättare att ta kontakt med fler i vissa fall. Se också gärna till att försöka hitta på någonting med ett par stycken ifrån klassen ganska omgående.

Det blir lätt till en vana att man bara ses i klassrummet och på lunchen och sedan går skilda vägar i början. Jag tror dock att det är skillnad på ifall man studerar i sin egen stad än om man kommer som ny till ett nytt ställe, som utbytesstudent eller liknande. I din hemstad har du redan ett brett kontaktnät och vänner och kanske inte känner lika stort behov av att skapa nya kontakter och anstränga dig för att bonda med folk. Jag skulle dock gärna tipsa om att göra det ändå. Det blir så mycket roligare!

Här kommer lite tips till dig som flyttat till en ny studentstad och vill träffa nya vänner:

Dra nytta av elevresurser

Varje lokalt campus har ett resurscentrum eller en kår som är öppen för alla studenter som skriver in eller registrerar sig. Speciellt under en nystartad termin, kommer dessa med en massa roliga aktiviteter du verkligen borde ta del av. Jag vet att bland det läskigaste som finns är att gå någonstans ensam, men som ny recce har du inte mycket till val.

Delta i aktiviteter

Gå till nollningarna och aktiviteterna som kårerna anordnar! Du kan även gå med i klubbar och nationer, gå med i kören, idrottsföreningen, teatergruppen, festkommittén, vad du nu är intresserad av och engagera dig. Ett antal klubbar håller regelbundna möten på campus som du kan gå till. Men hur gör då en student som pluggar på distans och inte har en klass?

Häng med i sociala medier

Ja, sociala medier är ett av de största medlen till att skapa ett kontaktnät. Här kan du gå med i Facebook-grupper och ta reda på vilka aktiviteter eller människor som rör sig i olika kretsar. Du kan även hålla dig uppdaterad på vad som händer runt om i staden. Se ifall det finns några forum eller liknande på studentportalen eller campus officiell hemsida för elever. Jag gick till och med in på en “hitta nya vänner”- sida och skrev in min stad, min ålder och ett par intressen och vips kom det upp ett antal människor som delade dessa. Jag fann en av mina nu närmsta vänner i Uppsala här.

En risk med att söka upp människor online på communities är att vissa kanske rent av ät ute efter att finna en partner och inte vänner att hänga med. Om du inte är ute efter att dejta finns appen GoFrendly! Lite som Tinder, fast för vänner.

Det är samma sak här, så fort du hittar en vän som du känner att du kommer bra överens med, kan du utifrån denne vidga dina vyer och lära känna ännu fler människor. Det är vanligt att man som nyflyttad student känner sig ensam och lite klänger sig fast vid de få människor man hittat som ger en bra energier. Det gäller här att du fokuserar på att finna saker och aktiviteter som intresserar dig och som du får energi av. Utifrån detta kan du finna likasinnade och fortsätta att öka ditt kontaktnät. Du måste bara göra dig tillgänglig och vilja skapa nya kontakter.

Var kreativ och kom med egna idéer

Kom gärna själv med idéer dit du kan bjuda in folk ifrån klassen; kanske starta en grupp på Facebook och bjud in folk hem till dig för att tentaplugga. Gör i ordning lite fika och sitt hemma en eftermiddag och gå ut på en fika sen. Eller varför inte bara dra ihop en springgrupp, bowlingkväll eller bokklubb? Det finns många som skulle nappa på det!

Nu kanske du tänker att jag inte har nämnt någonting om hur man faktiskt håller kvar vännerna i sitt liv. Visst kanske det är enkelt att snappa upp ensamma stackare som sitter i samma båt men att bonda med dessa kanske är svårare. Skälet till att jag inte skrivit någonting om det är ju såklart för att alla har olika sätt att klicka med olika människor. Jag skulle säga att om du är genuint intresserad av att lära känna personen i fråga så kommer det inte vara några problem. Försök att möta blickar, inte enbart prata om dig själv eller en enda sak, fråga och ställ motfrågor och tipsa om att ses igen. Det kan inte slå fel!

Studentlivet öppnar upp vägar i så otroligt många riktningar. Det gäller bara att du öppnar upp dig för nya erfarenheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla