cady
Studera > studenttips

Stipendieguide - så söker du stipendium smart

Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
3 Apr 2019

Svenska stiftelser, företag och organisationer delar varje år ut stipendier för miljoner kronor, missa inte chansen att söka ett av dessa. Känner du att studiemedel inte räcker till eller drömmer du om att göra något speciellt men saknar pengar till det? Så här går det till när du söker stipendie!

Stipendier går att söka inom områden som ex. idrott, kultur, hantverk, rehabilitering och vård. Men du måste ha lite tålamod och veta hur man ska söka och vad som krävs.

Om du funderar på att söka stipendier så bör du starta med att ställa sig frågan vilket behov du söker för och är det behovet något du kan förvänta dig att en stiftelse eller annan organisation kan tänkas vilja stödja? Det gäller kort och gott att hitta ett stipendium vars kriterier matchar dina behov!

Hur stora är stipendiebeloppen?

Det finns stipendier på allt från några hundralappar till miljontals kronor. De största beloppen som kan vara på miljontals kronor är för forskningsprojekt. Premier för gymnasiestuderande och småstipendier för olika sociala behov kan vara så små som ett par hundra kronor. För högskolestudier är stipendierna oftast på mellan 1 000 - och 25 000 kr. För studier på högre nivå och för utlandsstudier efter grundexamen finns det stipendier upp till ett par hundra tusen kronor.

Stipendieguide

Utbildningsstipendier

Det finns en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och forskningsprojekt.

Idrottsstipendier

Är du idrottsintresserad och vill delta i en tävling, åka på träningsläger eller behöver köpa ny utrustning eller nytt material kan du ansöka om att få bidrag för detta.

Kulturstipendier

Är du aktiv inom dans, konst, musik, teater, film eller gillar du att skriva kan du söka stipendium för bl.a. resor, utbildning, inköp av material, utrustning, hyra, samt genomförandet av en utställning eller ett projekt.

Hantverksstipendier

Har du ett stort intresse inom hantverk och vill vidareutveckla detta, kan du söka stipendium för att ex. finansiera utrustning, hyra, utbildning, utställning och material.

Resestipendier

Många stipendier riktar sig till människor som vill studera utomlands eller öka det kulturella utbytet genom att se och uppleva andra kulturer och länder.

resa-stipendier-studera

Söker du stipendier utomlands ska du inte vara blyg för att låta självsäker i din ansökan

Så söker du stipendier

Det kan definitivt vara värt att lägga ner lite tid på att ha en strategi för det du vill uppnå. Stipendier är en enorm möjlighet till att finansiera t.ex. studier och projekt både i Sverige och utomlands för forskning, kultur, idrott, resor till exempel. När du kommit så långt att du ska söka stipendium måste du i de flesta fall skriva en stipendieansökan. I din ansökan bör det finnas några saker som dels förklarar varför just du ska bli tilldelad stipendiet, men också på vilket sätt stipendiet kan bidra till att uppfylla det du vill.

Och det är ju själva ansökan som är den viktigaste insatsen du kan göra för att öka chanserna till att få ett stipendium.

1. Researcha stiftelser

Det är en djungel där ute av olika stiftelser och fonder som ger ut stipendiat och bidrag till studerande, på Globaltgrant.com” kan du enkelt se över och filtrera din sökning beroende på din hemort, kön, om du är en enskild person eller organisation samt land.

2. Börja minst ett halvår innan

Att söka stipendium tar tid. Se till att du börjar minst ett halvår innan du behöver pengarna. Gärna ett år. Under den tiden ska du inte bara researcha vilka stipendium du kan söka, utan även samla in referenser, bilagor och betyg samt skriva personligt brev och fylla i alla ansökningsblanketter.

3. Kontakta stiftelsen

Vissa har specifika ansökningsvillkor och mallar de vill att du ska använda dig av för att söka stipendium. Försäkra dig även om att villkor och ändamål för stipendiet har ändrats. Läser du om ett stipendium på en andrahands-källa är det inte ovanligt att information är gammalt och inkorrekt.

4. Påbörja föreberedelser

Skriv en checklista på allt du behöver ha gjort innan du kan börja skicka ut ansökningar till de olika stiftelser vars stipendium du vill ansöka om.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla