Studera > studenttips

Typsnittet som ska få dig att minnas mer och bättre!

.
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
12 Okt 2018

Först och främst, det finns tusentals sätt du kan öva på en bättre studieteknik, lästeknik och anteckningsteknik. Men vad forskare från australienska RMIT University kommit på är något helt annat. De har nämligen skapat ett typsnitt som enligt deras egna forskning ska hjälpa studenter att minnas mer.

Sans Forgetica

Vem har påstått att forskare saknar humor?

Resultatet bygger på 400 studenter som fick läsa texter i typsnittet Arial och i det nya Sans Forgetica. En liten, men betydelsefull skillnad på 50 % vs 57 % innebär att det nya typsnittet Sans Forgetica eventuellt kan trigga vårt minne att minnas mer.

Sätter igång en djupare process

När vi ser någonting ofullständigt börjar hjärnan direkt leta efter de saknade bitarna. Precis detta vill forskarna åstadkomma med det nya typsnittet. Brutna bokstäver i Sans Forgetica kräver mer av oss under läsprocessen och därtill mer av hjärnan.

Goodbye anteckningsblocket

Väldigt få generationer av “anteckna för hand” finns kvar. Även fast forskning visar på att du lär dig mer när du antecknar för hand än på en dator så är det svårt att komma ifrån den lättillgänglighet och snabbhet det innebär att anteckna på datorn. Men med nya typsnittet Sans Forgetica som ska få oss att minnas mer av våra anteckningar kan vi hoppas på att mer sådana här lösningar kan kompensera för digitaliseringens spår.

Vill du ladda ner typsnittet och testa själv? Klicka dig in på RMIT University. Typsnittet finns även som ett Chrome-tilägg vilket innebär att du direkt på andra hemsidor kan byta ut typsnittet till Sans Forgetica.

Källa: Cap & Design

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla