cady
Studera > studieval

Vet du inte vilken högskoleutbildning du vill läsa? - Testa MOOC

De flesta känner till att man efter gymnasiet kan studera vidare på allt från högskolor till yrkesutbildningar. Men sen några år tillbaka finns online tjänsten MOOC. Kanske är det något för dig?

Av: Ellinor Westin
Lästid: 3 minuter
17 Feb 2016
Testa Mooc ifall du inte vet vad du vill plugga

Vill du studera vidare efter gymnasiet men är inte helt säker på vad du vill plugga, då kanske MOOC är något för dig. MOOC står för Massive open online course och är ett nytt sätt att studera på i Sverige. Dessa kurser är nätbaserade, avgiftsfria och öppna för alla som anmäler sig. Genom MOOC kan du testa på och lära dig mer om ett ämne du tycker är intressant. Kurserna kan alltså fungera utmärkt för att ta reda på vilken högskoleutbildning du ska välja.

MOOC kan hjälpa dig att välja rätt högskola

För att läsa någon MOOC kurs så krävs det inga förkunskaper, vilket innebär att det bara är att registrera sig och börja plugga när kursen startar, när den startar varierar från kurs till kurs men det ser du när du registrerar dig. Kurserna ger inga högskolepoäng men du kan få ut ett intyg mot en avgift. MOOC arrangeras av olika högskolor tillsammans med en extern aktör som står för den nätbaserade plattformen. Exempel på plattformar är edX och Coursera.

Karolinska institutet har sedan 2014 arrangerat MOOCs och de har visat sig vara attraktiva. Även Lunds Universitet och Chalmers tekniska högskola har hakat på och annordnat MOOCs sedan början av 2015. Idag finns det ännu fler universitet och högskolor som håller i MOOCs.

Eftersom MOOCs är online så finns det inget krav på att det är det lärosäte du gör din/dina MOOC:s vid som du kommer studera på. Du kan testa dig fram och på det sättet komma fram till vad som är rätt för dig när det kommer till studier. Att testa sig fram betyder inte att man hoppar på massa kurser för att bara fullfölja någon eller några. Utan lägg lite eftertanke i vilken kurs eller vilka kurser du väljer. Du kan använda denna tjänst som en startbräda. Istället för att binda upp dig på tre år och lägga ut massa pengar på en högskoleutbildning som kanske inte är riktigt rätt så kan du med dessa gratis online kurserna, slippa binda upp dig och slösa pengar. Du kan istället testa under en kortare period och bestämma dig därefter.

Kurserna är självständiga och eventuell “undervisning” sker via datorn, detta innebär att man måste klara av att strukturera sitt arbete och plugga det som krävs. Alla människor klarar inte av detta och för er som vet med er att ni inte kan det bör hitta andra vägar och för er som tänker på att plugga distans så kan dessa kurser vara ett bra sätt att se om du skulle klara av en hel högskoleutbildning på distans.

MOOCs kan fungera som hjälp till att välja rätt utbildning, men det har funnits frågetecken kring vad dessa kurser innebär för svensk högskolelandskapet. UKÄ fick därför i uppdrag av regeringen att utreda vad dessa kurser innebär, skälper de eller hjälper de, för den svenska högskolan? Resultatet redovisades den 1 februari 2016 och visade på att MOOC´s är bra både för att visa på höskolornas och universitetens kompetens men även för att de möjliggör för fler att testa på eftergymnasiala studier.

Som med mycket annat finns det både för och nackdelar även med MOOC´s, men det går inte att komma bort ifrån det faktum att dessa internet baserade kurserna möjliggör för fler att studera och för människor att kunna testa på utbildningar innan de ger sig på ett kandidatprogram på 3 år.

Är Massive Open Online Courses framtiden? Eller kommer dessa online kurser dö ut tillslut?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla