cady
Sponsrad

Vill du studera utomlands? Europass är här för att hjälpa dig!

Få hjälp att hitta rätt och spara dina färdigheter och kompetenser.

Europass hjälper dig att nå dina utomlands drömmar. Både när det kommer till jobb och studier inom EU. Vart blir din nästa destination? Med hjälp av Europass kan du hitta rätt!

Av: Universitets och högskolerådet
Lästid: 2 minuter
25 Dec 2017

Att få gå längst stranden i Spanien påväg till jobbet eller kanske ta en after non te i London efter en tuff dag i skolan. Att till lunch få äta en pizza i Italien eller en Grekisk sallad vid strandkanten i Grekland är en dröm för många. Europass är här för att hjälpa just dig som har dessa drömmar!_**

Europass kan användas av personer inom EU som på ett enkelt sätt vill visa vilka kvalifikationer och meriter de har. Genom Europass dokumenterar du dina meriter och kvalifikationer, och kan sedan använda dokumentationen när du söker jobb eller vill delta i en utbildning i ett annat land.

Varför Europassen?

Europassen förenklar för arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det på så vis enklare för individer att söka jobb och utbildning i hela EU.

Genom Europass kan meriter och kvalifikationer beskrivas på samma sätt och värderas lika i hela EU. Europass består av fem dokument som syftar till att hjälpa studerande och arbetstagare att göra sina färdigheter och kompetenser tydliga och lätta att förstå inom Europa. Dokumenten och andra meriter kan du samla i det europeiska färdighetspasset, European Skills Passport.

Så fungerar det

Du kan använda Europass när du söker jobb eller vill delta i en utbildning. Europass underlättar för personer som flyttar mellan olika länder för att studera eller arbeta genom att:

  • göra det enklare för arbetsgivare att förstå vilka kvalifikationer och meriter arbetssökande från andra EU-länder har
  • hjälpa personer som arbetar med studie- och yrkesvägledning att ge människor råd om vilka studievägar och utbildningsmöjligheter som är mest lämpliga

Ansvarig myndigheter

Universitets- och högskolerådet är samordnare och utsett till Sveriges nationella Europasscenter. I Sverige är ansvaret för de olika dokumenten fördelat på fem olika myndigheter:

  • Arbetsförmedlingen
  • Myndigheten för Yrkeshögskolan
  • Skolverket
  • Universitets- och högskolerådet
  • Uppsala universitet

Mer info hittar ni på UHR.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla