cady
Studera > studenttips

Hur du lär dig acceptera ett nej eller negativt besked

Lär dig hantera motgångar väl

Alla möter vi motgångar genom hela karriären. Kanske möter vi vår första motgång då vi får ett nej till att börja på den utbildning vi drömmer om. Klara livets motgångar genom att lära dig ta ett nej.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
20 Okt 2017

Att kunna hantera ett nej är väsentligt då vi många gånger i livet kommer mötas av just ett nej, vissa kommer vara jobbigare än andra. Vid de tillfällen då man har sökt ett jobb med förhoppningen om att verkligen få det, och det man får tillbaka är “tack för visat intresse men tyvärr har tjänsten tillfallit någon annan”. Dessa nej är jobbigare än vissa andra.

Det är jobbigt om man målat upp en bild av sin framtid och sedan får man ett negativt besked som ställer allt på ända. Lika som att detta förekommer när man söker jobb så gör det även det när man söker in till en utbildning. Man kanske har en förhoppning att man ska komma in på en specifik utbildning och när antagningsbeskedet kommer så har man inte kommit in. Man har alltså fått ett nej.

När man fått nej som svar efter att ha sökt en tjänst eller utbildning så är lätt att man gräver ner sig ett tag, speciellt om det var ett steg som man kände att man verkligen ville ta i livet. Men det är viktigt att förstå att ett “nej” inte behöver vara negativt. Det kanske inte var vad du hade tänkt dig men kanske skapas nya möjligheter pågrund av detta – kanske väntar någonting ännu bättre runt hörnet.

Vad ska man göra efter att ha fått ett nej?

Försök se möjligheterna som detta nej kan leda till, ge dig denna extra tid till att fundera på vad det är du verkligen vill. Du kanske kommer på att du egentligen vill något annat och detta nej har gett dig möjlighet att inse det. Utan nej skulle vi hamna på mängder av platser där vi egentligen inte vill vara. Så var positiv även om det är svårt.

När du precis blivit avvisad, så har du framtiden helt öppen. Det är nu du utvecklas och tar nya steg som människa. Se det som en enda stor möjlighet, istället för att låta det där avvisandet förstöra ditt liv. Se värdet i resan snarare än att nå din destination. Livet kommer att bli så mycket roligare att leva om du tänker så.

Gör varje “nej” meningsfullt

När du får ett “nej” bör du utvärdera vissa saker. Var det någonting du hade kunnat göra annorlunda och kanske bättre? Hade det hjälpt till att få ett ja? Passar du verkligen för den tjänst/utbildning du sökte? Vilka erfarenheter/kurser behöver du i bagaget för att få ett “ja” nästa gång? Hur reagerade du på att få ett “nej”? Var det en sund reaktion?

Att världen för ett ögonblick rasar när du får ett “nej” är inget konstigt. Det är någonting naturligt. Men hur du hanterar situationen är vad som gör dig till en “vinnare” eller “förlorare”. Tänk igenom de svar du fått på ovanstående frågor och försök lära dig av dem, gör du det så kommer de nej du får att bli meningsfulla.

Se det som en del av din karriär

Om du hanterar motgången som en naturlig del av din karriär, så kommer det kanske inte kännas lika jobbigt. Alla får ibland ett “nej”, och du behöver inse att det faktiskt är någonting som kan vara väldigt utvecklande för dig. Du kommer kanske ner på jorden och blir en bättre människa. Kanske ökar din förståelse för andras jobbsökarsituationer, och du kan lättare relatera till andra människor.

Du är lika mycket värd trots ett nej

Du behöver förstå att du är lika mycket värd trots att du inte fick det där jobbet, eller kom in på den där utbildningen. Se det som en chans att öva upp din självkänsla. Du kan få hur många “nej” som helst, men ändå är du värd lika mycket som den främsta chefen. Ett avvisande är ett beslut som du bara ser toppen på isberget av, och beror ofta på en mängd olika faktorer som du faktiskt inte har någon insyn i. Grubbla inte för mycket på orsaker och konspirationer, utan lär dig ta ett nej. Det är inte rekryterarna eller chefens fel att du mår dåligt, utan kanske är det helt enkelt ditt eget. Så se det som ett tillfälle att börja må bättre. Var inte rädd för att berätta om misslyckandet för någon vän du litar på. Du kommer att märka att personens bild av dig inte förändras, och det kommer att avdramatisera det hela och förlösa någonting inom dig.

Var den du är och lär dig förstå ditt egna värde, gör du detta kommer du lättare kunna hantera ett nej och de nej du får kommer resultera i möjligheter. Alla möter vi på motgångar under vår karriär och ett nej är ibland bara början på resan som är ditt liv.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla