Sponsrad

Ingefära-älskare? Nu kan du brygga din egen "Ginger Beer"

.
Av: Enjoy Wine
Lästid: 5 minuter
10 Dec 2018

Ingefära är en av världens äldsta och mest uppskattade kryddor och har daterats tillbaka i tiden så långt som 5000 år. Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: “Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”.

Ingefäran spreds sedan långt utanför Asien med hjälp av romarrikets framfart, men i samband med dess fall föll ingefäran i glömska i Europa. Till Sverige kom ingefäran på 1100-talet och finns angiven i matbeskrivningar från 1200-talet. Här i Europa var ingefäran länge en dyrbar och exklusiv krydda och den ökade enormt i pris under 1300-talet efter ett rykte om att den kunde bota pest. Under de följande århundradena ökade importen det blev på sikt en krydda som allt fler hade tillgång till, och här kliver vi på historien om Ginger Beer igen.

myter-om-ingefära

The Story Of Ginger Beer

Under 1700-talets mitt i England hade man upptäckt att man kunde göra en god brygd på ingefära, socker och vatten. Brygden lät man jäsa och resultatet blev en bubblande söt dryck med ett gott sting av ingefära - en Ginger Beer! Anledningen till att den fick heta “beer” var att den bryggdes på liknade sätt som man brygger öl, en brygd hettades upp sedan tillsattes jäst. Smakmässigt är dock en Ginger Beer mer likt en läsk, en söt bubblande dryck med tydligt ingefärssting.

Från England spred sig sedan Ginger Beer över atlanten, till USA och Kanada, där den blev omåttligt populär under förbudstiden.  I Kanada utvecklades även en snarlik dryck, Ginger Ale, som dock inte ska förväxlas med Ginger Beer. På 50-talet i USA var Ginger Beer en av ingredienserna i den nya succédrinken Moscow Mule. I Sverige har Ginger Beer haft en rätt så anonym tillvaro tills ganska nyligen då intresset ökat rejält. Nu finns det flertalet varianter – både med och utan alkoholstyrka och snart finns även Barrels & Drums Ginger Beer på Systembolagshyllan.

Är Ginger Beer en öl?

Njae, det är helt ärligt mer likt en läsk. Namnet kommer av att den ursprungligen “bryggdes” genom att man hettade upp en blandning av ingefära, socker, vatten, citron och jäst och lät det jäsa till en alkoholhaltig bubblande dryck. Alltså ungefär på samma sätt som man brygger öl. Därav namnet Ginger Beer.

Är Ginger Beer samma sak som Ginger Ale?

Svaret är enkelt - Nej! Förväxla inte Ginger Beer med Ginger Ale. Ginger ale är en kolsyrad, söt läskliknande dryck utan alkohol med rätt så klen ingefärssmak . Ginger Beer däremot har ett betydligt kraftigare ingefärssting och finns både med och utan alkohol.

Är Ginger Beer nyttigt?

Ingefära är en av världens äldsta kryddor som använts flera tusen år för sina goda egenskaper.  Ingefära ingår i en rad olika huskurer och sägs kunna bota eller lindra allt från förkylning, mensvärk, migrän, illamående, muskelvärk, boosta blodcirkulationen och öka kroppens förbränning. Detta gäller främst rå färsk ingefära, huruvida man upplever dessa egenskaper genom att dricka en Ginger Beer lämnar vi till dig att bedöma.

Kan man brygga Ginger Beer själv?

Absolut kan du göra det - det finns en uppsjö av olika recept av Ginger Beer. Under förbudstiden i USA var detta väldigt populärt och många familjer vakade noga över SITT speciella recept. Du kan göra enklare varianter som går snabbt och är alkoholfria eller ägna lite mer tid åt att brygga en alkoholhaltig dryck. Om du inte vill prova detta finns det numera färdiga Ginger Beer från t.ex. Barrels & Drums att köpa på Systembolaget.

Är det lagligt att brygga egen Ginger Beer?

Japp - det är det faktiskt. Det är en ganska vanlig missuppfattning att det inte skulle vara tillåtet att brygga hemma, men det är det. Med två undantag. Du får bara brygga för eget bruk, du får alltså inte sälja det du brygger. Du får heller inte brygga en dryck som är över starkvin (22%) i styrka. I princip är det omöjligt att komma över den gränsen utan att använda en destillationssapparat. Så länge du ”brygger” med jäst, socker och smakämnen så “dör” jästsvamparna när man når upp till ca 16% alkoholstyrka och jäsningen stannar av.

Vilka drinkar innehåller Ginger Beer?

Ginger Beer har sin givna plats i några klassiska drinkar. Blandad med mörk rom från Bermuda i en  Dark “N” Stormy eller tillsammans med vodka och lime i cocktailen Moscow Mule som var mycket populär i USA på 1950-talet.

Varför är det Ginger Beer i Moscow Mule?

Moscow Mule är en drink som består av vodka, ginger beer och lime som serveras i en kopparmugg. Det sägs att drinken uppkom i Hollywood i början av 40-talet och var resultatet av en smått otrolig kombination: en ägare till ett vodkamärke som hade svårt att få jänkarna att dricka vodka, en barägare som hade för många flaskor Ginger Beer och en rysk kvinna med ett tusental kopparmuggar från sin pappas kopparsmedja i Ryssland. Kvinnan sålde muggarna till barägaren och drinken Moscow Mule uppfanns. Huruvida denna historia är sann eller ej låter vi vara osagt. Att vi Moscos Mule sedan kom att bli en bästsäljare i Amerika under de kommande årtionden, den är vi säkra på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla