cady
Studera > distansstudier

7 Tips för att lyckas med dina distansstudier

Distansstudier
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 3 minuter
16 Mar 2020

Just nu pluggar eller jobbar de flesta av oss hemifrån för att undvika bli smittade av coronaviruset, eller för att vi redan är lite sjuka och inte vill riskera att smitta andra.

Efter att ha både studerat och arbetat hemifrån i många år så tänkte jag här dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med dina distansstudier.

1. Gå upp i tid

Bara för att du nu är hemma så betyder inte det att dina dagar är längre. Ställ klockan och gå upp i tid. Ha ett schema efter hur dina dagar ska se ut så att du får in tillräckligt med studietid, pauser och fritid. Detta betyder att du även behöver gå och lägga dig i tid!

2. Rör dig

Se till att ställa dig upp ibland för att sträcka på benen eller ta en promenad under lunchen. Du håller dig mer koncentrerad och pigg längre genom att hålla igång blodcirkulationen i kroppen. Ibland kan det hjälpa att ställa sig upp och hoppa lite.

3. Ha rutiner

Om du skapar ett schema så kan det hjälpa att hålla det likadant varje dag. Kroppen gillar att vakna, äta och vila vid samma tider varje dag. Bryter man kroppens rutiner kan man lätt känna sig lite off.

4. Håll kontakt med klasskompisarna

Genom att kontakt under dagarna med dina klasskompisar så håller du dig motiverad och kanske även får igen lite av det sociala som man lätt saknar när man är hemma. Kanske kan ni ha en Skype-grupp eller Facebook-grupp där ni kan skriva med varandra. Eller också så bokar ni in tider där ni har gruppsamtal varje dag.

5. Plugg-plats i hemmet

Om du inte bor ensam kanske du just nu inte är den enda som pluggar eller jobbar hemifrån. Se till att ni pratar ihop er hemma om era scheman och rutiner, så att ni inte stör varandra. Kanske är det bäst att sitta i olika rum. Det är också bra att ha en specifik plats hemma där du pluggar, så att din hjärna lär sig att det är seriöst när du sätter igång.

6. Ta pauser

Se till att planera in pauser ofta. Känn efter vad som fungerar för dig. Kanske behöver du en paus varje halvtimme, eller varje timme, i kanske 5-10 minuter? Eller också är du en sån som gärna pluggar längre och därefter får en längre paus. Se till att planera in lunchen. Att missa att äta är aldrig bra för din koncentrationsförmåga.

7. Belöna dig själv

Har du fortfarande svårt för att komma igång eller hålla motivationen uppe? Alla har såna dagar ibland (och ibland nästan varje dag). Då kan det vara bra att hitta belöningar. T.ex. om du gör klart en av dina uppgifter, eller pluggar i 1,5 timme, så får du kolla på ett avsnitt av den där komediserien. Perfekt om du hittar en serie med 20 minuters avsnitt att belöna med. Alternativt att du belönar med godis (dock så sent som möjligt på dagen för att inte påverka blodsockret för mycket).

Lycka till! Tillsammans (ensamma hemma) tar vi oss igenom det här!

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla