cady
Studera > studieval

Så undviker du att bli lurad vid andrahandsuthyrning - Polisen tipsar

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
27 Jul 2022

Ny i plugget? Kanske till och med i en ny stad? Långtifrån alla har råd eller möjlighet att köpa sig en lägenhet och i många städer råder det stor konkurrens om hyresrätterna. Många studenter hyr därför bostäder i andrahand. Oftast från andra studenter som är på utbytesterminer eller som också studerar på annan ort.

Men samtidigt som det pirrar i magen över plugget i en ny stad utnyttjar många människor studenter när det kommer till lägenhetsuthyrning. Allt ifrån att uthyrare kräver flera månadshyror i förskott, att nycklarna inte fungerar i låset på inflyttningsdagen eller att en helt annan människa bor i bostaden. Polisen i studentstaden Lund gav på Facebook sina bästa tips till hur du undviker lägenhetsbedrägeri som student.

1. Tillstånd från fastighetsägaren

Många bostadsföreningar tillåter inte andrahandsuthyrning såtillvida det inte finns särskilda anledningar, så som utbytestermin. Hursomhelst, behöver uthyraren tillstånd från sin bostadsrättsförening för att få hyra ut. Kontrollera med fastighetsägaren, om det är en hyresrätt, eller bostadsrättföreningen att uthyraren har tillstånd.

2. Vem hyr ut?

Känner du inte personen, eller har gemensamma vänner, är det viktigt att du kontrollerar personens uppgivna namn och själv söker fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen för bostaden? Dessutom ska du kräva legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

3. Är det för bra för att vara sant, är det oftast för bra för att vara sant

Fundera på - Vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad. Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott

4. Betalning

Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster. Reagera på om kontonumret går till en utländsk bank. Se upp för ockerhyror, dvs när en person tar oskäligt för mycket betalt för lägenheten. En ägare till bostadsrätt har rätt att ta ut en så kallad “kostnadsbaserad hyra” medan en hyresrättsinnehavare ska utgå från den redan bestämda hyran. Hyrs hyresrätten ut möblerad däremot är det okej, i vissa fall, enligt hyresnämnden att göra ett påslag på 10-15 % på hyran.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla