cady
Studera > studentintervjuer
Bengt Nyman, Flickr
Av: Felicia
Lästid: 4 minuter
27 Nov 2018

Börja plugga direkt efter gymnasiet?

När du tar studenten från gymnasiet har du suttit i skolbänken i över tio år. Många har redan bestämt sig för vad de vill göra, om det så är att plugga vidare direkt, börja jobba på ICA eller åka ut och resa. Vi har intervjuat en student som valde att hoppa på universitetsstudier direkt efter examen och två som istället valde att ta ett sabbatsår.

Cornelia hade redan under sin gymnasietid en klar bild över vad hon ville göra efter gymnasiet och beskriver tiden som en ”språngbräda” till det hon verkligen ville arbeta med i framtiden.

Ibland tänker jag att jag kanske borde ha tagit ett år och gjort något annat innan jag började plugga vidare. Mest för att jag redan efter två terminer på universitetet blev väldigt skoltrött. Dock är det enkelt att ta en paus om man behöver det, även fast det kanske inte faller sig lika naturligt att göra det under utbildningen som att göra innan man börjar. Jag har dock aldrig känt att jag borde tagit en paus för att åka och backpacka i Asien eller för att bara jobba ett år.

Jag har alltid, så länge jag kan minnas velat bli jurist så för mig fanns det inga andra alternativ på utbildningar än juristprogrammet. Det kändes som en utbildning som öppnar många dörrar och den känns väldigt bred, du kan göra mycket med en juristexamen i ryggsäcken.

Utbildning större roll än studieort

För mig var det ett ganska självklart val att välja Lund som förstahandsval då jag inte kände mig redo att varken lämna familj eller vänner i Lund. Istället var jag taggad på att se en ny sida av Lund som man får ta del av som universitetsstuderande. Jag valde dock bara mellan Lund och Uppsala och tänkte helt enkelt att om jag inte kommer in i några av dessa städer så söker jag in igen nästa termin istället. Jag ville vara i en studentstad!!!

Mitt råd till de som tar studenten idag är att inte ta valet av universitetsutbildning på för stort allvar. Prova och kör på med det som känns rätt och gör det inte det kan man alltid ändra sig. Jag hade väldigt många i min klass på juristprogrammet som bara läste ett halvår eller ett år men sen valde att hoppa av för att det inte kändes rätt och de vill göra något annat. De halvåret eller året kommer aldrig vara bortkastad tid för någonting har du säkert lärt dig eller åtminstone träffat några härliga vänner!

Lästips! Här är jobben som ger bra lön med kort utbildning

Martin, som även han valde Lund som studieort, tog istället ett år och arbetade inom detaljhandeln.

Jag läste naturvetenskap med inriktning på matematik och jag visste redan då att det var det jag skulle fortsätta läsa inom efter gymnasiet. Jag ville läsa industriell ekonomi och bo i en studentstad och eftersom Uppsala inte har den utbildningen föll det snabbt på Lund. Men jag skulle ändå säga att utbildning är viktigare än var i landet du pluggar.

Mitt råd till dig som funderar på att plugga direkt efter gymnasiet är att våga testa och var inte rädd för att byta. Jag valde att jobba i ett år, men mest för att tjäna pengar. I slutändan spelar det ändå större roll om vad du gör och har för intressen som person snarare än vilken utbildning du har.

Julia däremot, trivdes inte alls i en av landets främsta studentstäder

Under gymnasiet läste jag samhälle med inriktning ekonomi, ett område jag ville fortsätta studera inom på universitetsnivå. Efter studenten jobbade jag som ett djur i ett år för att sedan leva livet i Alperna. Jag lärde mig att livet inte behöver vara så svårt och tråkigt. Det var väldigt nyttigt för mig att lära mig att om jag jobbar hårt kan jag leva ut mina drömmar. Det var även nyttigt att umgås i andra kretsar än de på min gymnasieskola och då våga vara som en vill.

Jag trodde att jag verkligen ville och skulle trivas i ett av landets ikoniska studentstäder. Så jag testade det i tre terminer innan jag insåg att det inte är min grej. Jag insåg att det viktiga är att trivas och inte gå på ett topprankat universitet så jag började på ett ”sämre” universitet men i en stad där jag har en berikande fritid.

Har du inte testat Magaluf eller annat partyort, gör det! Läs mycket tidningar, vem gillar inte allmänbildade personer? Och ha inte så bråttom. Pensionsåldern kommer att höjas mer innan vi är där. Passa på att leva nu!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla