cady
Studera > studentliv

Spara pengar som student - 4 tips på hur du får matlådan att fungera

.

Är du student och lagar sällan din egen mat? Du tycker om bekvämligheten i att äta ute, men i längden håller det inte ekonomiskt. Här kommer mina tips på hur du enkelt begränsar matkostnaderna och blir vän med matlådan.

Av: Linnéa Engström
Lästid: 3 minuter
21 Feb 2019

Som student har du inte överflödigt med pengar på kontot när hyran och övriga utgifter är betalda. En kostnad som ändå är rätt enkel att begränsa är just maten. Det bästa du kan göra för din ekonomi är att undvika att äta ute så mycket som möjligt. Det är klart att du ska unna dig ibland, men ja, inte så mycket att pengarna är slut långt innan månaden är över. Här kommer lite tips på hur du får in matlådan i vardagen.

1. Planera din mat vecka för vecka

Laga något som du kan utan och innan de dagar då energin tryter. Men varva gärna detta med att leta upp nya recept som du kan följa, eller använd de för inspiration om du vill det, så att du får smaka något nytt också. Välj helst rätter som inte kräver så många ingredienser, dels för att hålla kostnaden nere och slippa bidra till onödiga inköp av produkter som du knappt kommer använda. Ett tips är att kolla upp priserna i förväg så du inte planerar att laga något där svindyra varor är ett krav.

2. Laga mycket på en gång

När du ändå står vid spisen kan du lika gärna laga en laddning. På så vis slipper du laga mat varje dag och kan fokusera på annat, som att plugga och göra andra roligare saker på fritiden. Det är även fördelaktigt om maten är god att värma upp och smidig att ta med sig, det vill säga som enbart behöver slängas ner i en låda. Exempel på sådana maträtter är grytor, wok, lasagne och olika pajer. Det är mat som går bra att laga i stora lass och som är enkel att anpassa efter dina preferenser.

3. Gör en inköpslista

När du vet vad du ska äta skriver du ner alla ingredienser som du behöver för veckans matlagning. Ta med dig listan till affären och köp enbart det som står. På så vis undviker du onödiga impulsköp och kommer hem med det som du faktiskt har planerat. Det viktigaste av allt är att du har alla ingredienser som du behöver för att laga veckans mat och du slipper åka och småhandla för att du har glömt vissa varor. Ett tips är att inte handla när du är hungrig, ett stort misstag jag gjorde en gång var att köpa godis på tom mage. Det slutade inte bra.

4. Hur du gör mathandlingen ännu billigare

Ett alternativ för att få din mat ännu mindre kostsam är att välja bort ditt första val, och köpa det billigare märket. Det må vara lite trist, men du sparar i alla fall pengar på det. Kött är en vara som är rätt dyr, så istället kan du köpa bönor, ärtor, tofu eller annat proteinrikt alternativ. Det är dessutom bättre för miljön och mer hälsosamt. Om det är rabatt på någon grönsak som du inte har tänkt använda, kan du alltid välja den istället för någon annan på din lista. Det gäller att vara flexibel för att kunna spara de där extra slantarna.

Även fast du har planerat exakt vad du ska köpa väl inne i matbutiken finns det alltid bra erbjudande som du kan nappa på. Ett tips är att använda digitala reklamblad (Psst! Finns även som app) innan du ska shoppa - på så vis kan du utforma nästa middag utifrån de billigaste erbjudanden!

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla