Studera > studieval

Vad kan man bli efter vård- och omsorgsprogrammet? Tips på yrkesvägar och utbildningar

.
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
19 Maj 2019

Är du en av de tusentals unga som läst vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, och nu är nyfiken på vad du ska göra efter examen? Enligt en undersökning från SCB var det endast 18 % av de som gick ut 2015 som fortsatte plugga inom tre år efter studenten. Hela 57 % hade istället börjat arbeta inom vård- och omsorg. Men med en bakgrund inom vård- och omsorg finns det flera utbildningar som kan boosta din karriär.

Specialistutbildning undersköterska

Har du läst vård- och omsorg vid gymnasiet så är du behörig att arbeta som undersköterska. Det betyder även att du kan söka specialistutbildning och fördjupa dina kunskaper. Under utbildningen lär du dig hantera akuta situationer och på så vis är du en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan.

En specialistutbildning kan ha flera olika inriktningar, t.ex. inom äldrevård, psykiatri eller akutvård. Läs mer om specialistutbildningar till undersköterska här.

Kompetensutveckling

Med tanke på att hela 56 % hade jobb efter gymnasieprogrammet i vård och omsorg är det ett gott tecken på en stor arbetsmarknad. Känner du däremot att du vill utvecklas i din egen takt finns det flera kurser för dig som vill utvecklas på ditt jobb. Kika t.ex. på distanskursen i åldrande och äldreomsorg.

Arbetsterapeut

Är du nyfiken på mer och vill arbeta med förebyggande och hälsofrämjande åtgärder? Med en utbildning i vård- och omsorg kan utbildning till terapeut ge dig de utmaningar du behöver! För att få arbeta som arbetsterapeut behöver du ha läst högskoleprogrammet till Arbetsterapeut (180 hp) och sedan bli legitimerad via Socialstyrelsen.

Administration

Kommunikation, både mänsklig som digital blir allt mer viktigare inom primärvård och sjukhus. Som vårdadministratör kan du ha flera olika arbetsuppgifter och får vara med i framkanten av digitalisering. Är du systematisk, analytisk och gillar utveckling är vårdadministratör något för dig! Vårdadministratör är en YH-utbildning på 400 YH-poäng (2 år) och finns t.ex. att läsa på Jönköping Universitet eller på yrkeshögskolan Mitt.

Är du nyfiken på YH-utbildningar inom vård- och omsorg? Missa inte artikeln 9 yh-utbildningar inom vård och omsorg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla