cady
Karriär > framtid

Topp 10 yrken med högst lön och lägst konkurrens

.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
14 Okt 2019

Vad är ett akademiskt yrke?

När du växte upp fanns det ungefär 10 yrken i din världsbubbla, bland annat din mamma och pappas, busschaufför, brandman, dina lärare i skolan och han som stod i kassan i godisbutiken. Jag ville bli busschaufför.

Har du gått en eftergymnasial utbildning om minst 3 år räknas du till gruppen akademiker. Då räknas inte yrkeshögskoleutbildning eller yrkesutbildning. Enligt SACO är över 80 % av svenska akademiker sysselsatta, vilket är högre än de utbildningsgrupper med kortare eftergymnasial utbildning. Det är alltså större chans till arbete med en högskoleutbildning, men det beror så klart på i vilket yrkesområde du rör dig i.

10 akademiska yrken med hög lön och låg konkurrens

Enligt SACO:s senaste studie om framtidsutsikterna bland akademiker år 2022 hittar vi flera spännande yrken som inte är helt vanliga heller. Vi ha sorterat ut de yrken som också erbjuder högst lön. En kan ju faktiskt förvänta sig en bra lön efter totalt ett antal år i skolbänken och några hundratusen i studieskuld. Vi börjar listan med yrket med högst medellön enligt SCB:s lönestatistik, alla löner är beräknade innan avdragen skatt.

1. Matematiker - 61 500 kronor i månaden

Det är en stor brist på matematiker, och självaste yrket är inte så enformigt som matematiklektionerna med rutiga block och Pythagoras sats. Efter examen kan du arbeta inom flera olika yrkesgrupper, t.ex. som analytiker inom finans, ingenjör inom planering, simulering eller validering eller som utvecklare.

Utbildningar till Matimatiker

2. Skolledare - 50 800 kronor i månaden

Skolledare omfattar flera olika yrkestitlar inom utbildningsväsendet, t.ex. rektorer och förskolechefer. Gemensamma nämnaren är att skolledaren har det övergripande ansvaret för verksamheten. Ofta är det lärarutbildade som byter karriär från lärare till skolledare.

Här kan du läsa mer om utbildningen till skolledare.

3. Arbetsmiljöingenjör - 44 200 kronor i månaden

Som arbetsmiljöingenjör arbetar du som rådgivande expert inom företagshälsovården. Du förebygger och informerar och arbetsrelaterade skador samt psykisk hälsa samtidigt som du håller koll på den senaste arbetsmiljölagstiftningen.

Utbildning till arbetsmiljöingenjör: Arbetsmiljöingenjör, Folkuniversitet Göteborg

4. Planeringsarkitekt - 40 500 kronor i månaden

Som planeringsarkitekt förstår du hur vår byggda miljö fungerar och arbetar med att utarbeta fysiska planer för nybyggnation i städer och landskap.

5. Präst - 42 000 kronor i månaden

För att arbeta som präst behöver du först ha läst Svenska Kyrkans grundkurs som finns att söka på flera folkhögskolor i landet, här kan du läsa mer om att utbilda dig till präst.

6. Apotekare - 39 100 kronor i månaden

Som apotekare kan du arbeta inom alla delar av läkemedelskedjan från forskning och utveckling till läkemedelsanvändning. Det finns också möjlighet att arbeta utomlands eftersom apotekarutbildningen erkänns av alla EU-länder.

Apotekareprogrammet, Uppsala Universitet

7. Speciallärare/pedagog - 38 600 kronor i månaden

Som speciallärare/pedagog hjälper du elever med svårigheter inom t.ex. tal, språk eller som är syn- eller hörselskadade. Du arbetar tillsammans med lärare med att utforma åtgärdsplaner för att underlätta elevers utbildning.

Här kan du hitta utbildningar inom speciallärare/pedagog.

8. Ämneslärare gymnasieskola - 36 300 kronor i månaden

Som ämneslärare väljer du vilka ämnen du vill fördjupa dig i och till slut lära ut. Du kan utbilda dig till ämneslärare genom att  läsa ämneslärarprogram på högskola eller universitet, eller genom att läsa enskilda ämnen på högskolenivå och sedan gå en s.k. KPU (KompIetterande Pedagogisk UtbiIdning) på Göteborgs Universitet.

Här hittar du ämneslärarutbildningar

9. Yrkeslärare gymnasieskola - 35 500 kronor i månaden

Som yrkeslärare kombinerar du praktiskt yrkeskunnande med pedagogiskt arbete. I takt med högre efterfråga på yrkesutbildade behövs det fler specialiserade yrkeslärare. Du kan arbeta på gymnasieskola men även på t.ex. Komvux eller andra Yrkeshögskolor.

Yrkeslärarprogrammet, Linköpings Universitet

10. Biomedicinisk analytiker - 32 600 kronor i månaden

Biomedicinsk laboratorievetenskap är ett expertområde som kombinerar både medicin och teknik. Den största arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker finns på vårdcentraler, sjukhuslaboratorier, på vetenskapliga laboratorier och inom medicinska institutioner. Jobb finns också på kriminaltekniska laboratorier, inom veterinärmedicinen och på läkemedels- och bioteknikföretag.

Biomedicinska Analytikerprogrammet, Uppsala Universitet

Källa: SACO, SCB.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla