cady
Studera > studieval

7 tips på hur du väljer rätt utbildning

Vad man behöver tänka på vid val av utbildning

Har du svårt att bestämma dig för vilken utbildning du ska välja till våren? Checka in checklistan på hur du väljer rätt!

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
22 Sep 2022

Vilken utbildning ska du söka till våren? Valet är inte lätt och det är inte många som är säkra på vad de vill läsa efter gymnasiet. Men att studera på högskola, universitet, på en yrkeshögskola eller yrkesutbildning är inte ett permanent val. Du kan alltid ändra dig! Kolla in våra tips på hur du väljer rätt utbildning för dig!

Att välja noga

Att få information är inget problem, du kommer att överösas med info. Det gäller bara för dig att selektivt hitta det du är intresserad av. Vet du inte, så är det nog bäst att avvakta och fundera lite. Min lillasyster intresserar sig för genus och engelska språket. Om man vet det så är det genast mycket enklare att navigera sig genom djungeln av val och skolor.

Att välja högskola och utbildning är ett val som kommer att påverka ditt liv så det är viktigt att du väljer noga. Är du väldigt osäker så låt hellre bli eller ta en mindre kurs. Jag skulle kunna plugga jämt, men rent ekonomiskt är det inte så smart. Visserligen kan man ju jobba under tiden, men det är inte alla som hinner det. Men, alla är inte 100% säkra på om det de valt är rätt för dem.

Läs mer: Plugga eller ta sabbatsår efter gymnasiet? Vi snackar med studenter om deras val

Checklista för dig som ska välja utbildning

1. Vad är du intresserad av?

Det du vill jobba med brukar oftast visa sig på vägen när du finner ett ämne du är intresserad av och därmed får kunskap om. Att inte veta alls, skulle göra vem som helst osäker. Så försök att inte vara rädd att du valt fel. Om det känns rätt, så kommer det säkert vara det. Det viktigaste är att du väljer någonting som inspirerar dig och som du tycker är roligt och intressant. Vad tyckte du vad mest roligt i gymnasiet? Vad får dig att gå igång? Ställ frågan till dig själv och försök att inte se dig själv som en av alla de som frågar ‘och vad ska du göra efter gymnasiet’? Ta och ställ dig frågan ‘vad VILL jag göra efter gymnasiet?‘.

2. Låt både hjärta och hjärna vara med och bestämma

Välj linje utifrån hjärta och hjärna. Försök att fundera på om utbildningen kommer att leda till att du får jobb? Självklart kan du välja någonting som du bara tycker är kul, men då kanske en kurs passar sig bättre. Du bör se framtidsenligt när du väljer utbildning. Ett tips är att kontakta vägledaren på den institution som utbildningen hör till. De är till för att svara på frågor om utbildningarna och vad de kan leda till gällande framtidsutsikter, jobb, lön, finns det positioner utomlands? Vad är möjligheterna? Dessa vägledare har också rätt bra kontakt med tidigare studenter som läst ämnet som kan ge dig detaljerad info om vad utbildningen kan leda till.

3. Se möjligheter - Var beredd på att flytta

Försök att se till flera möjligheter och att inte bara ha en utbildning i centrum, försök se dig omkring till andra högskolor och var eventuellt beredd på att flytta. Antagningspoäng kan variera från skola till skola, så var snäll mot ditt framtida jag och försök se till massa möjligheter.

4. Osäker? Börja med en kurs!

Om du inte vill slänga dig in i ett program direkt - vilket jag kan tycka verkar klokt - försök att hoppa in på en kurs till att börja med. För att få ett hum om hur det funkar på skolan och hur du funkar som studerande vid universitet. Det är en enorm skillnad och ett helt annat ansvar och om du hoppar direkt in på ett program, kanske du tappar fokus i början på grund av omställningen. Något annat du bör göra innan du söker till högskolan är att GÖRA HÖGSKOLEPROVET. Många gör det inte i rädsla att få dåligt resultat. Men många högskolor går inte efter dessa. Jag kom in på Södertörns Högskola bara för att jag gjort provet. Så innan ni söker, gör provet.

5. Kolla upp utbildningen på URANK

Även fast vi inte har haft det länge, så är ett tips att ranka utbildningen genom URANK - en non-profit organisation som ger ut information genom en rankingslista. Samt Svenskt Näringsliv som lite fokuserar på om utbildningen kan leda till jobb och hur aktuell den är. Sådana här rankingar är grymma då de mäter lärarnas kompetens, miljö och ifall lärosätet lever upp till examensmålen. Det är lite av en topplista för högskolor. Nu bör man kanske inte gå slaviskt efter detta, men tänk dig vad som är mest betydande för dig i rankingslistorna gällande ställe du ska plugga på, till exempel studentliv eller läget.

6. Håll koll på framtidens jobbmöjligheter inom yrket

Sök även på anställningsbarheten, många lärosäten utvärderar hur det går för deras studenter efter examen. Detta kan finnas på institutionens hemsida bland annat. Man kan även som examinerad få hem en utvärdering man får fylla i för kommande studenter.

Läs mer: Yrken som är hetast 2025

7.Hur vill du att ditt studentliv ska se ut?

Andra viktiga faktorer när det kommer till att välja skola är hur du vill bo, vilket studentliv som finns i staden, om du vill plugga distans eller heltid eller deltid, lärosätets storlek, om du vill ha möjlighet att studera utomlands. På www.antagning.se kan du filtrera dina sökningar och söka upp det du är intresserad av.

Lycka till och kom ihåg att anmäla stänger den 17 oktober 2022!

På: Utbildningssidan.se har vi samlat massor av skolor och utbildningar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla