cady
Studera > studieval

Plugga vidare efter gymnasiet

Har du svårt att välja utbildning efter gymnasiet? Du har bestämt för att du vill plugga vidare, men vet inte vilken utbildningsform som passar dig bäst. Eftersom det finns många utbildningar att välja mellan, är det lätt att drabbas av beslutsångest.

Av: Alexandra Holm
Lästid: 3 minuter
10 Mar 2023
Olika utbildningar man kan plugga vidare efter gymnasiet

Vi reder ut skillnaden mellan att plugga på universitet, yrkeshögskola eller folkhögskola. Genom att jämföra olika utbildningsalternativ blir det lättare för dig att göra rätt val och hitta en utbildning som passar dig. Läs vår artikel för att få koll på vilka alternativ som finns för dig som är sugen på att plugga vidare efter gymnasiet. Är du osäker på om du vill läsa vidare på gymnasiet kan kanske artikeln “5 anledningar till att plugga vidare” övertyga dig.


Studera på universitet eller högskola

Högskolan är samlingsnamnet på utbildning som sker vid högskolor och universitet. Universitet och högskolor erbjuder många utbildningsmöjligheter och finns över stora delar av Sverige. På högskolan kan du läsa utbildning på heltid, deltid eller distans. Många utbildningar startar på höst- och/eller vårterminen och en del högskolor erbjuder även sommarkurser.

MEST LÄST: Plugga vidare direkt efter gymnasiet?

Alla utbildningar på högskolan och universitetet bygger på kurser. Du kan välja mellan att antingen läsa ett program eller fristående kurser. Om du väljer att läsa ett program läser du kurser som högskolan satt ihop till ett komplett utbildningsprogram. Du kan även läsa fristående kurser och sätta ihop din egen utbildning.

En heltidsutbildning på högskolan omfattar 60 HP per år och heltidsstudier innebär ungefär 40 timmar i veckan. Utbildningen består dels av föreläsningar och seminarium på skolan och dels av självstudier. Som student förväntas du läsa litteratur och göra uppgifter på egen hand. Något som innebär stor ansvar men även stor frihet att planera din egen tid.

Här hittar du utbildningar och information om att studera på universitet och högskola.

Studera på yrkeshögskola

Yrkeshögskolan har yrkesutbildningar inom de flesta branscher som till exempel ekonomi, bygg, IT, vård och restaurang. Idag finns det över 800 olika YH-utbildningar över hela landet. På yrkeshögskolan läser du skräddarsydda utbildningar som är framtagna i nära samarbete med arbetslivet.

Fördelen med en yrkesutbildning är att du utbildas för en tydlig yrkesroll och får kompetens som efterfrågas av branschen. YH-utbildningar är vanligtvis mellan 1- 2 år och kombinerar teori med praktik. Praktiken på yrkeshögskolan kallas för LIA (Lärande i arbete) och innebär att en del av utbildning är förlagd ute på en riktig arbetsplats. Eftersom en stor del av utbildningen består av praktik får du arbetslivserfarenhet och kontakter inom arbetslivet redan under studietiden.

Här hittar du YH-utbildningar och information om att studera på yrkeshögskolan. Läs mer om LIA och praktik på yrkeshögskolans utbildningar.

Studera på folkhögskola

Folkhögskolan är öppen för alla över 18 år och erbjuder olika typer av utbildningar som Allmän linje eller särskild kurs. Allmän linje finns på alla folkhögskolor och är till för dig som saknar grund- eller gymnasieutbildning. Särskilda kurser är yrkes- eller intresseinriktade eller passar dig som vill specialisera dig inom ett särskilt område. Övriga kurser som ges på folkhögskolan är sommarkurser, kortare kurser och kurser som ges på uppdrag från Arbetsförmedlingen.

Utmärkande för folkhögskolan är den pedagogiska studiemiljön med studier i grupp och ämnesövergripande undervisningen. Att läsa upp gymnasiet på folkhögskolan är ett alternativ för dig som inte vill läsa på komvux. Folkhögskolan har ett eget betygssystem som ger ett samlat betygsomdöme istället för betyg i varje enskild kurs. Till skillnad från utbildning vid universitet eller högskola ger utbildningar på folkhögskola inte heller några akademiska poäng.

Här hittar du utbildningar och information om att studera på folkhögskola.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla